Köpråd - Hjälp välja disc | Discsport (2024)

Inom Frisbeegolf (eller Discgolf som det egentligen heter) är materialet, framför allt discen du kastar med, av stor betydelse. Här kan du välja rätt disc i 3 enkla steg och ta reda på mer om discars klassindelning och flygegenskaper.

1. Så väljer du rätt disc - 3 steg!
2. De fyra disctyperna
3. De fyra flygegenskaperna
4. Under- och överstabil
5. Vad påverkar hur en disc flyger?

Skärmdump från discsports topplista. Etta ligger molden Reko, en neutral (N) putter (PA) i plasten K3 från Kastaplast (KP). På tredje plats plats Mako3 i plasten Champion, en lättkastad (E = Easy) Midrange (MD).

1. Så här väljer du rätt disc – 3 steg!

1. Välj disctyp

Driver, midrange eller putt & approach? Ja ska man bara ha en disc är en putter eller midrange bäst att satsa på. Dessa discar är både lättkastade och allround och kan användas till de flesta kast på banan. Om två discar: en bra kombo kan kan vara en putter plus en lättkastad fairway driver med lite fade. Tre discar: Här finns färdiga tre-disc-set att köpa. Dessa innehåller oftast en putter, en midrange och en driver. Glöm inte köpa med en markeringsdisc (sk mini)!

Läs mer: De fyra disctyperna

2. Välj flygegenskaper

Välj en disc som passar ditt kasttryck, enkelt utryckt hur långt du kastar. Är du nybörjare, välj därför en understabil disc. Dessa markeras på sidan med

E

= Easy. E-discar hjälper dig att kasta rakt. För putters går det även bra med

= Neutral.När du fått koll på tekniken och kasten börjar bli längre kan du testa mer överstabila discar som markeras i shopen med

A

= Advanced.

Läs mer: De fyra flygegenskaperna

3. Välj märke och plast

Märke: Alla större märken erbjuder ett likvärdigt sortiment. Låt tycke, smak & tillgänglighet avgöra.
Plast: Det du betalar för om du tar en dyrare plast är framförallt hållbarhet. En hållbar disc behåller sina flygegenskaper längre, trots trädträffar med mera. Eftersom drivers är mer utsatta för slitage är det vanligt att ta en hållbar/dyrare plast här. För putters däremot väljs ofta basplas istället då den kan kännas mindre glatt och mer taktil/greppvänlig.

Läs mer:

Gå vidare till shopen:
Nybörjarvänliga discar (alla är rätt)
Färdiga Discgolf Sets (aka Starter Set)
Populäraste discarna (topp 25)

Köpråd - Hjälp välja disc | Discsport (2)

2. De fyra disctyperna

I discgolf använder man olika typer av discar för olika typer av kast precis som att man i bollgolf använder olika klubbor för olika typer av slag. Golfdiscar delas in i 4 typer:

1. (PA)

Kontroll & Precision.
För inspel och putt. Även för utkast på korta hål. Trubbiga och sköna att hålla i handen. Det finns ofta i en utpräglad puttvariant med extra mjuk plast. Lätt att kontrollera. Anpassade för längder ca 0-25 m putt, 25-75 m inspel (approach).

2. Midrange (MD)

Mångsidig & Effektiv.
För havlånga utkast eller inspel. Varken trubbig eller spetsig utan något därimellan! Mångsidiga. Går oftast även att putta med. Anpassade för längder ca 50-100 m.

3. Fairway Drivers (FD)

Kontroll & Längd.
Används för långa utkast där det är extra viktigt eller svårt att hålla sig på fairway. Bra kontrol i förhållande till den extra längd man får. Anpassade för längder ca 75-125 m.

4. Distance Drivers (DD)

Maximal längd.
Maximal längd. Drivers är spetsiga, bredrimmade och har en låg profil utformad för att skära luften med så litet luftmotstånd som möjligt och därmed kunna flyga långt. Används för utkast på golfbanan när man vill nå maximal längd. Anpassade för längder från ca 100 m.

Köpråd - Hjälp välja disc | Discsport (3)

DDx, en distance driver från Discmania med flightspec 12 6 -1 2. Siffrorna indikerar att det rör sig om en neutral till understabil driver då turn (-1) är under noll. En fade på 2 är relativt lite då fade aldrig kan vara mindre än 0.

3. De fyra flygegenskaperna

Det finns fyra olika parametrar för att beskriva en discs flygegenskaper, dess "personlighet" om man så vill: Speed, Glide, Turn och Fade:

1. Speed (skala 1-15)
Anger hur snabbt discen skär luften. Putters klassar in på speed 1-3, midrange-discar 4-6, fairway-drivers 7-9 och distance drivers 10 och uppåt. Speed explained (youtube)

2. Glide (1-7)
Anger hur mycket svävförmåga eller glid en disc har. Discens diameter och kupolhöjd är två faktorer som ökar på glidet. Mer om glide (youtube)

3. Turn (-5 till +2)
Anger hur stor eller liten benägenhet discen har att vika av åt höger eller vänster i hög fart (alltså i början av flygbanan). Turn explained (youtube)

4. Fade
(0-5)
Anger hur stor benägenhet en disc har för att falla av (vänster för högerhänt kastare) i slu*tet av flygbanan när farten minskar.

Viktigast att tänka på är kanske 'Turn'. En överstabildisc (siffra över 0) går vänster. En understabil disc (siffra under noll) går höger. En stabil disc (0) gårrakt. Ju längre du kastar (samt ju mer motvind det är)desto mer drar en disc höger. Tänk dock på att alla discar har 'fade', dvs de faller av åtvänster när de tappar fart – även understabila! (För vänsterhänt gäller samma tänk fast omvänt, dvs en överstabil disc går höger och understabil vänster etc).

Är du nybörjare och/eller inte kastar mer än 70-80 meter är en överstabil disc inte att rekommendera. Detta eftersom den drar för mycket åt vänster. Att den faller av åt vänster beror på att discen inte har tillräckligt med fart för att hållas upprätt. Välj istället en disc på minusskalan. När du är mer erfaren och kastar längre kan du prova överstabila discar.

De flesta turnsskalor utgår från att discarna har kastats ut med rak vinkel i vindstilla förhållanden och inom det längdspann disctypen är ämnad för (se tabell nedan). Detta innbär att om man kastar en understabil driver, säg 70 meter istället för 100 får den en överstabil flykt.

Disctyp Anpassad för
Putt&approach 25-75 m
Midrange 50-100 m
Fairway Driver 75-125 m
Distance Driver 100 m -

4. Under- och överstabil

En golfdisc är antingen understabil, neutral eller överstabil. Enkelt utryckt beskriver dessa termer om discen går höger, rakt eller vänster (för en högerhänt backhandkastare).* Det är i första hand Turn som avgör detta men även Fade spelar in såklart. Ett tips är att räkna ihop Turn + Fade. Blir summan mindre än 0 indikerar det en understabil disc, runt nollan är discen mer neutral och mer än 1 en överstabil. How to Choose Overstable vs. Understable (youtube)

* är du vänsterhänt eller högerhänt som kastar forehand gäller samma tänk bara att det blir omvänt, dvs understabil disc går vänster och överstabil höger.

5. Vad påverkar hur en disc flyger?

Förutom de rent tekniska färdigheter man besitter är det mycket annat som spelar in på hur en disc flyger. Särskilt avgörande, förutom själva disc-formen såklart, är hur pass sliten discen är och hur det blåser.

Påverkar discens flykt

Discegenskaper:
- Form (och plast)
- Slitenhet
- Vikt

Kastteknik:
- Hur släpps discen från handen (fladder eller inte)?
- Vilken spinn/rotation får discen?

Yttre förhållanden:
- Är det med- mot eller sidvind?
- blött eller kallt? (påverkar teknik!)

Läs mer:
Om flygegenskaper

Köpråd - Hjälp välja disc | Discsport (4)

6. Discmärken & Plastserier

Märken: Discgolf kommer ursprungligen från USA och här återfinns många av de ledande tillverkarna, tex Innova, Prodigy och Discraft. Norden är också ett starkt fäste för discgolf. I Sverige finns Latitude 64 och Kastaplast, i finland Discmania och Westside.

Med ett 50-tal tillverkare över 1000 olika disc-modeller är det lite av en djungel att hitta rätt. Man kan dock trösta sig med att med ett så stort antal modeller är det många som är snarlika. Val av märke beror därför oftast på tillgänglighet, vana eller tycke och smak.

Här hittar du alla märken

Plaster: Disctillverkare har olika plastserier, tillverkade för olika behov och ändamål. Generellt kan man säga att dyrare plaster har bättre slitsyrka och hållbarhet, vilket medför att discen kan behålla sina flygegenskaper längre. Detta är dock inte lika avgörande för tex putters, där även standardplasten är populär och används av många proffsspelare.

Läs mer under Olika plaster

Köpråd - Hjälp välja disc | Discsport (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 6190

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.